SILENSOR

Stop hrkanju

Kako djeluje Silensor udlaga?

Silensor se sastoji od jedne udlage za gornju čeljust i jedne za donju čeljust. Zbog svog kompaktnog dizajna uređaj ne sprječava disanje kroz usta. Intenzitet udahnutog zraka se smanjuje, a time i buka koja nastaje. Od Silensora se može očekivati visoka učinkovitost obzirom da su gotovo svi slučajevi buke uzrokovane hrkanjem uzrokovani suženjem dišnih putova.

Uz Silensor udlagu pokreti čeljusti su mogući, ali bez zapadanja jezika i donje čeljusti prema natrag. S ovom funkcijom Silensor je udoban i istovremeno učinkovit „alat“ protiv hrkanja.

Klinički testovi pokazali su da sprječavanje zapadanja donje čeljusti značajno smanjuje hrkanje kod više od 80% bolesnika, a može smanjiti indeks apneje i do 50%.

Silensor ima vrlo široku primjenu i rijetke su zapreke za njegovo korištenje. Međutim, u slučaju značajnije prekomjerne težine pozitivan ishod liječenja je upitan. Učinkovitost će se stoga sve više smanjivati u slučajevima u kojima je indeks tjelesne mase (BMI) viši od 30. Isto tako, Silensor ne mogu koristiti pacijenti koji su potpuno bez zuba jer u tom slučaju nije moguće osigurati ispravnu stabilizacija udlage na čeljusti. Kod pacijenata koji su djelomično bez zubi na stomatologu je da procijeni jesu li preostali zubi dovoljni za spomenutu ispravnu stabilizaciju udlage.

Ako se sumnja na apneju za vrijeme spavanja, učinkovitost Silensora treba procijeniti u laboratoriju za spavanje s obzirom na ozbiljnost ove bolesti.

Zašto hrčemo?

Hrkanje je česta pojava i oko četvrtine ljudske populacije svakodnevno pati od ovog poremećaja. 30-40% odraslih osoba hrče povremeno (bar jednom tjedno). Među pretilim sobama hrkanje je daleko učestalije.

Do hrkanja dolazi prilikom sužavanja gornjih dišnih putova. Ovo sužavanje ubrzava protok zraka, pri čemu različite strukture u području gornjeg dijela respiratornog trakta počinju vibrirati i izazivaju hrkanje. Zato je hrkanje mehanički proces koji se može neutralizirati mehaničkim putem. Ovdje „nastupa“ stomatološka terapija.

Hrkanje može u svojim intenzivnijim pojavnim oblicima imati i vrlo ozbiljne posljedice za zdravlje. Naime, ukoliko se dušnik potpuno zatvori dolazi do apneje, bolesti poremećaja spavanja. Nazivaju ju još i „tihi ubojica“ jer djeluje dok bolesnici spavaju. Bolesnici prestaju disati u snu, zatim nastavljaju disati. Prekid disanja uzrokuje prekid u opskrbi organizma kisikom, prekid disanja uzrokuje kašnjenje izdisanja ugljikova dioksida pa se organizam truje i može doći do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Apneja povećava rizik od visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara. Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze na vrijeme može značajno smanjiti rizik od pojave posljedica.

Kontaktirajte nas na broj mobitela 095 385 0919, mailom info@ordinacije-trogrlic.com ili ispunite kontakt formular