PARODONTOLOGIJA

Upala zubnog mesa ili kamenac? Slobodno ih prekrižite!

Paradontologija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem bolesti koje pogađaju paradont. Potporna tkiva zuba se zovu paradont a čine ga desni (gingiva), kost i paradontalni ligament.

Paradontalne bolesti su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koja učvršćuju zube. Dijelimo ih u dvije skupine: gingivitis i parodontitis.

Upalne bolesti parodonta

Prvi stadij upale zubnog mesa nazivamo gingivitis i može se u potpunosti izliječiti. Prvi simptom bolesti je upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno i bolno, a prilikom četkanja zubi dolazi do krvarenja. Gingivitis je izliječiva bolest, iako su desni osjetljivi još uvijek ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva. Ako se bolest ne liječi, upala se širi i dolazi do drugog stadija, parodontitisa, kronične infekcije koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba.

Simptomi parodotitisa su upala, crvenilo i oticanje desni, nastanak parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba kao i loš zadah. Terapija parodontne bolesti je struganje i poliranje korijenova u lokalnoj anesteziji. Cilj svake terapije parodontnih bolesti je uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika upale.

Uz terapiju gingivitisa i parodontitsa pardotologija se bavi
paradontološkom plastičnom kirurgijom kojom riješava povlačenja zubnog mesa na vratu zuba (recesija) i gingivoplastikom to jest odstranjivanjem viška gingive da bi dobili ljepši i skladniji osmijeh.

Usluge

TROGRLIC_usluge_ortodoncija_1200x800px
ORTODONCIJA
Vaš osmijeh. Samo još ljepši.
Read More
KIRURGIJA
Tvrdoglavi zubi? Ne više!
Read More
ENDODONCIJA
Ponekad treba zagrebati površinu da se dođe do uzroka problema.
Read More
TROGRLIC_usluge_djecja-stomatologija_1200x800px
DJEČJA STOMATOLOGIJA
Tu smo za vas već od prvog zubića.
Read More
PROTETIKA
Krunica, most ili navlaka i svi vaši zubi opet su na broju.
Read More

Kontaktirajte nas na broj mobitela 095 385 0919, na mail info@ordinacije-trogrlic.com ili ispunite kontakt formular